A NER megdönthetetlenségébe vetett hit megingása a rendszer alapjait áshatja alá

Politika
június 11., 08:06


Magyar Péter és a Tisza Párt választási sikere óriási ütést vitt be a Fidesznek. Az EP választáson elért valaha volt leggyengébb Fidesz-eredmény és a NER kikezdhetetlenségébe vetett mítosz összeomlása hatalmas gondot jelent Orbán Viktornak és rendszerének. A Tisza Párt felemelkedése a NER működési modelljének alapjait ássa alá: a tény, hogy a Fidesz uralma már nem tűnik teljességgel megingathatatlannak, alapvetően változtatja meg a NER hazai és nemzetközi mozgásterét is.

Új ütőkártya Orbán európai ellenfeleinek kezében

A Tisza Párt felemelkedésével valódi ütőkártya kerül az Orbán Viktorral szemben álló európai politikusok kezébe. Különösen igaz ez az európai parlamenti választásokon győzelmet arató német kereszténydemokratákra és az óriási európai beágyazottsággal rendelkező lengyel miniszterelnökre, Donald Tuskra is. A német CDU, amely jó eséllyel kormányra kerülhet a jövő őszi németországi választásokon, a korábbi évtizedes barátság ellenére régóta elmérgesedett viszonyban van a Fidesszel. Orbán Viktor európai vétópolitikája és nem utolsósorban a német vállalatokat érő egyre több magyarországi attrocitás is hozzájárult a baráti viszony megromlásához. Nem meglepő, hogy a CDU meghatározó európai politikusa, Manfred Weber már a hétvégi választás előtt felajánlotta Magyar Péternek, hogy örömmel várják képviselőiket az Európai Néppártba. Abba a pártba, ahonnan a Fidesz évek kitartó munkájával kikormányozta magát és elindult az európai elszigetelődés irányába.

Az illiberális rendszer lebontásával küzdő lengyel miniszterelnök számára létfontosságú ügy annak illusztrálása, hogy az orbáni modell sehova sem vezet. Ahogy korábban is írtunk róla, Tusk pozíciójának megszilárdításához szükséges, hogy demonstrálni tudja, nincs jövője a jogállamisági kereteket megkérdőjelező tagállamoknak Európában: vagyis a Fidesszel szembeni fellépés Tusk számára elsősorban belpolitikai érdek.

Magyar Péter megjelenésével az európai mérsékelt jobboldal új lehetőséget kapott, hogy támogassanak egy, a Fidesszel szembenálló politikai erőt Magyarországon. A német CDU és a lengyel kormánypárt is minden bizonnyal azon lesz, hogy emelje az európai politikában még járatlan Tisza Párt és Magyar Péter nimbuszát.

Előre az erdogani úton

A választási eredmény a Fideszt itthon is nehéz helyzetbe hozta. Magyar Péter sikeresen talált rá egy új ellenzéki politika alapjaira, ami a demokráciát fenyegető veszélyek hangsúlyozása helyett a NER gazdasági modelljének kritikájára helyezte a hangsúlyt. A rekordmagas infláció, a növekedés elmaradása és a hazai mellett egyre inkább vendégmunkásokra is építő „összeszerelő-üzem” gazdasági modell kritikájára láthatóan a választók széles tömegei voltak vevők. A NER ebben a helyzetben egyet tud tenni: a következő választás előtt meg kell próbálni újra úgy költeni, mintha nem lenne holnap. De a helyzet most más, mint 2022-t megelőzően volt: a költségvetési hiány annyira elszállt az elmúlt években, hogy további költésekre most szinte semmilyen mozgástér nem maradt. Az óriásira duzzadt rezsitámogatások és kamatkiadások mellett a gyengélkedő fogyasztás miatt csökkenő ÁFA-bevételek is rontják az egyenleget. Ha a Fidesz mégis költeni akar a következő választás előtt, akkor csak a nagyon kockázatos erdogani út marad számukra. A vállalatokra kivetett adók növelésével lehet új bevételekhez jutni, amelyeket elköltve jelentősen megnő az inflációs nyomás. Vagyis a 2026-ig hátralevő időszakra szinte garantálni lehet a magas infláció, gyenge forint, alacsony növekedés kombinációját.

A legyőzhetetlenség mítoszának vége

A hétvégi választás eredményének talán legfontosabb hozadéka minden bizonnyal az, hogy mind a hazai, mind a külföldi szereplők szemében megingott a Fidesz legyőzhetetlenségének mítosza. A NER nem omlott össze, de megrogyott és ez sokak gondolkodását változtathatja meg. Ha a Fidesz uralmának vége a reális forgatókönyvek között van, akkor minden hazai és külföldi szereplő is elkezd hirtelen alternatív stratégiákat gyártani. Ezentúl a rendszer valamennyi szereplőjének szem előtt kell tartania, hogy mi történik a NER esetleges bukása után, legyen szó egy túlárazott szerződésről vagy egy elfelejtett környezeti hatástanulmányról.

A külföldi szereplők számára is alapvetően változhat meg az orbáni rezsimmel való együttműködés. Putyin, Hszi Csin-ping de még a német autógyártók számára is hirtelen sokkal komplikáltabbá és kockázatosabbá válik a NER-rel való szövetség. Ha a NER külföldi partnerei nem számíthatnak többé arra, hogy Magyarországon a választások eredménye úgysem befolyásolja az együttműködést, akkor minden bizonnyal ők is sokkal körültekintőbbek lesznek a magyarországi kitettségeik növelésében. A kínai és orosz támogatás gyengülése pedig tovább szűkítheti a NER mozgásterét.

Orbán Viktor 2018 óta egyre inkább gúzsba kötve táncol. Most ismét egy szintet léptünk azzal, hogy mindenki számára megfoghatóvá vált mind személyének, mind rendszerének alternatívája. Ez persze még nem a vég maga. De most már egyáltalán nem világos, hogy hogyan tudná megállítani a lejtőn való csúszást.

Hasonló tartalmakért kövesd a Mehr Licht Facebook oldalát!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.