Budapestre is megérkezik a varsói gyors?

külföld
2023 október 20., 08:38


Orbán Viktor megint elszámította magát az európai erőviszonyok alakulásával kapcsolatban. Múlt vasárnap a lengyel választópolgárok nemet mondtak az illiberális rendszert építő PiS kormányzására és nagyon úgy tűnik, hogy a konzervatív-liberális ellenzéki pártok Donald Tusk vezetésével kormányt fognak tudni alakítani. A lengyel választás eredménye nem csak az illiberális demokráciák történetében fontos mérföldkő, és nagy jelentőségű változás az európai politikai színtéren, de Magyarország viszonyaira is jóval nagyobb hatást gyakorolhat, mint ahogyan az első pillantásra tűnik.

Magyarország magára marad

A miniszterelnök által pár hónappal ezelőtt vizionált nagy európai populista fordulatból szinte semmi sem valósult meg: elmaradt a spanyol jobboldali fordulat és most a lengyel ellenzék győzelmével egyik legerősebb európai szövetségesét veszítette el a magyar kormány. Végül csak Szlovákiában sikerült a nagy visszatérés Ficonak, de az ő keze sokkal jobban meg lesz kötve, semhogy be tudná tölteni a lengyelek kreálta űrt a NER számára. Magyarország már eddig is teljesen egyedül volt oroszbarát külpolitikájával, az Oroszország elleni szankciók és az Ukrajnának szánt támogatások vétózásával, de most a lengyel fordulattal egyre szembetűnőbb lesz az is, hogy egyedül Magyarország marad majd ki az EU-s támogatásokból jogállamisági problémák miatt. Az elszigetelődés jelei már most is látszanak: a héten Orbán az EU-s vezetők megbeszélésén nem vett részt, helyette Pekingbe ment építeni a keleti kapcsolatokat. Ahol ráadásul újabb pofonokba szaladt bele a miniszterelnök. Jól mutatja ezt a kínosra sikeredett Putyin-videó és az is, hogy Orbán Viktort a kínai elnök nem fogadta négyszemközt, csak széleskörű delegáció tagjaként találkozhatott vele.

Barátból ellenség

Magyarország azonban nem csak fontos szövetségest veszít a lengyel politikai fordulat hatására, hanem nagyon komoly ellenlábasa is születik Európában. Nem csak arról van szó, hogy Lengyelország számottevő politikai súllyal rendelkező gazdasági és katonai középhatalom, de Donald Tusk személyében egy európai szinten is fajsúlyos politikus kerül az ország élére. Tusk nyolc évnyi lengyel miniszterelnökség után öt évig volt az Európai Tanács elnöke, így politikai tapasztalata felér Orbán Viktoréval, miközben az európai politikába való beágyazottsága élesen megkülönbözteti őt az egyre jobban elszigetelődő magyar miniszterelnöktől.Ráadásul Donald Tusk számára személyes ügy lesz az illiberalizmus elleni küzdelem. Tusk kormányzása nem lesz könnyű, hiszen nem csak koalíciós partnereivel kell majd folyamatosan egyezkednie, de meg kell küzdenie azzal is, hogy a PiS számos kulcspozícióban levő bizalmasa valószínűleg továbbra is a helyén marad. Nem fogja segíteni a helyzetét a Kaczynski -szövetségesnek tekinthető köztársasági elnök, a jegybankelnök és a PiS által kinevezett alkotmánybírók sem, akik még hosszú évekig pozícióban maradhatnak. Egy ilyen kiélezett helyzetben Tusk mindent el fog követni, hogy meggyengítse a PiS hitelességét és ezt a legkönnyebben azzal érheti el, ha illusztrálni tudja, hogy az orbáni modell sehova sem vezet. A Fidesz politikai kampányaira kísértetiesen hasonlító lengyel választási kampány a bevándorlásellenes érzelmek felkorbácsolásával, az ország tudatos két részre szakításával rávilágított arra, hogy milyen veszélyeket hoz magával az illiberális hatalmi logika. Tusk pozíciójának megszilárdításához szükséges lesz, hogy demonstrálni tudja, nincs jövője a jogállamisági kereteket megkérdőjelező tagállamoknak Európában – vagyis a Magyarországgal szembeni fellépés a régi-új lengyel miniszterelnök elsődleges belpolitikai érdeke lesz.

Magyarország számára pedig garantálhatóak a további kínos helyzetek. A lengyel-magyar barátság eszméjére éveken át rájátszó kormány számára nehezen lesz magyarázható, ha az ország elveszíti egyik legfontosabb, hagyományos szövetségesét. A kelet-európai illiberális tengelyt egyelőre elsodorta a varsói gyors, ami könnyen lehet, hogy sokkal több mindent ránt magával, mint ahogy az első ránézésre tűnik.

Hasonló tartalmakért kövess minket Facebookon is!


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.