Szlovákia valóban elindult volna az orbáni úton?

külföld
2023 október 03., 11:32


Szlovákia határozott lépést tett a hétvégén az orbáni út felé. A Smer vártnál nagyobb győzelmével megnyílhat az út Robert Fico, Orbán szlovákiai szövetségese számára, hogy újra miniszterelnök legyen. Fico valószínűsíthető hatalomra kerülése sokakban veti fel az aggodalmat, hogy Szlovákia Magyarország példáját követve elindul egy illiberális rendszer felé és Magyarország újabb európai szövetségest kap oroszbarát külpolitikájához. Egyes feltételezések szerint még Ukrajna jövőbeli EU-csatlakozásának támogatása is kérdésessé válhat. Valóban ennyire egyértelmű a helyzet és Szlovákia tényleg csak néhány lépésre van az orbáni Magyarországtól?

Noha első pillantásra valóban úgy látszik, hogy Fico személyében Orbán fontos szövetségest nyert a nyugati szövetségi rendszer folyamatos aláaknázásához, mégis van néhány tényező, ami miatt Fico mozgástere lényegesen szűkebbnek tűnik, mint a magyar miniszterelnöké.

Kétharmad vs. koalíciós kényszer

Bár a hétvégi választáson Fico pártja lényegesen jobban szerepelt a vártnál, de így is csak a szavazatok alig 23%-át szerezte meg. A kormányalakításhoz kénytelen lesz koalícióra lépni két másik párttal. Ráadásul a koalíciós partnereknek nem csak kirakatszerep jut majd. A mérleg nyelve pozícióban levő Hlas vezetője akár még a miniszterelnöki posztot is magának követelheti a megállapodásért cserébe. Egy három pártból álló koalíciós kormányzás pedig jó eséllyel komolyan korlátozhatja Fico esetleges illiberális törekvéseit, hiszen a koalíciós partnerek érdeke elsősorban nem Fico hatalmi ambícióinak kiszolgálása, hanem saját arculatuk megőrzése lesz. Fico akár miniszterelnök lesz, akár nem, helyzetét nem lehet összehasonlítani a negyedik ciklus óta alkotmányozó többséggel rendelkező Orbán Viktor pozíciójával.

Az eurozóna szerepe

Talán még a fentieknél is fontosabb korlátozó szerepe van annak a ténynek, hogy Magyarországgal ellentétben Szlovákia eurozóna tag. Noha a szlovák költségvetés komoly, közel 7%-os GDP arányos hiányt halmozott fel idén, csak alig több mint 4%-os kamatot fizet hosszú lejáratú államkötvényei után. Magyarországon alacsonyabb költségvetési hiány mellett és a közelmúlt kamatcsökkentései után is a szlovák kamatszint dupláját, 8%-ot fizetünk a hosszú távú adósság után. A Robert Fico által ígért gazdasági fordulatot és a bőkezű szociális támogatásokat azonban finanszírozni kell majd valamiből. Ha Fico új kormánya továbbra is részesülni szeretne az eurozóna tagság előnyeiből és olcsó finanszírozáshoz jutni, akkor bizony kénytelen lesz követni Brüsszel előírásait. Nem valószínű az sem, hogy az új szlovák kormány megkockáztatná, hogy elessen a gazdaság növekedéséhez elengedhetetlenül szükséges EU-pénzektől.

Hogy az eurozóna tagság milyen fontos korlátozó szerepet játszhat a tagországok politikai rendszerének kialakításában, arra a legjobb példa az adósságválsággal küzdő Görögország vagy Olaszország esete. 2015-ben az eurozóna által követelt megszorítási politika legnagyobb ellenzőjeként került hatalomra Alexis Cíprasz a baloldali Sziriza párt vezetőjeként. A Sziriza a választást főként euroellenes nézeteivel, az eurozónából való kilépés belengetésével nyerte meg. Cíprasz hatalomra kerülése után reális veszélynek is tűnt, hogy Görögország kilépjen az euroövezetből. Az akkor már miniszterelnök Cíprasz azonban hamar megértette, milyen súlyos következményekkel járna a tagság elvesztése és éles fordulattal az EU által követelt megszorítási politika legszigorúbb hívévé vált. A Sziriza nevéhez ma Görögországban nem az euroellenesség, hanem az európai követelmények szigorú betartását követő politika kapcsolódik.

Hasonló utat járt be az olasz Meloni-kormány is. Bár Orbán Viktor Meloni hatalomrakerülésekor is nagy reményeket fűzött egy erős európai szélsőjobboldali koalíció létrejöttéhez, csalódnia kellett. Az eurozóna tag Olaszország nem engedhette meg magának, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók, Ukrajna támogatása vagy éppen a bevándorlás kérdésében az EU többségével szembeni állláspontot képviseljen.

Jó esélye van annak, hogy ha Fico kormányt is tud alakítani, nem lesz meg az eszköztára és a mozgástere ahhoz, hogy a szlovák alkotmányos berendezkedést átalakítsa vagy hogy tartósan szembe tudjon menni az európai fősodor akaratával. Könnyen lehet, hogy Orbán Viktor most is hiú reményeket táplál csak.

Hasonló tartalmakért kövess minket Facebookon is!


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.