Visszatér-e Szlovákia az orbáni útra?

Szlovákia
2023 január 30., 10:34

Robert Fico, Orbán szlovákiai szövetségese sötét bírósági ügyei ellenére újra közel kerülhet a kormányalakításhoz Szlovákiában.

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök a héten aláírta az alkotmány módosítását, amely lehetővé teszi a szlovák parlament feloszlatását és előrehozott választások kiírását. Ez azután vált szükségessé, hogy az Eduard Heger miniszterelnök vezette kormány decemberben megbukott az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványon. Azóta Heger ügyvivő miniszterelnökként irányítja az országot, a pártok pedig az előrehozott választások időpontján veszekednek.

A 363-as kiskapu

Fico pártja a közvélemény-kutatások szerint a 2. helyen áll Peter Pellegrini ex-miniszterelnök pártja mögött. Nem kizárt, hogy az előrehozott választások azt eredményezik, hogy Fico és Pellegrini koalícióra lépnek, ezzel pedig Fico újra visszakerülne a hatalomba. A volt kormányfő amúgy is lendületben van, alig pár hónapja szüntették meg az ellene indult büntetőjogi eljárást.
Utóbbi botrányos körülmények közt történt: a szlovák Btk. egy paragrafusa, a “363-as”, lehetőséget ad a főügyésznek, hogy megszüntessen egy jogerős ügyészi vagy rendőrségi határozatot, amennyiben törvénysértést lát az eljárásban. A paragrafus alkalmazásával a szlovák főügyészség már több komoly, a politika és a maffia összefonódását vizsgáló ügyet is leállított az utóbbi időben. Az egyik ilyen esetben éppen Robert Fico és Robert Kaliňák volt belügyminiszter ellen nyomoztak bűnszervezet létrehozása és támogatása miatt. Az elnök, Zuzana Čaputová most az Alkotmánybírósághoz fordul, hogy a főügyészség ne akadályozhassa az ilyen fontos büntetőeljárások lefolytatását.

Az maffiaügyek Ficoig érnek

Fico és Kaliňák 2018-ban mondtak le a miniszterelnöki és belügyminiszteri pozícióikból azután, hogy Jan Kuciak oknyomozó újságírót és barátnőjét meggyilkolták. Ez az esemény fordulópont volt a szlovák igazságszolgáltatásban, azóta számos olyan ügy került napvilágra, amelyben hivatali visszaéléssel, vesztegetéssel, vagy az igazságszolgáltatás akadályozásával vádoltak meg magas rangú közigazgatási szereplőket, üzletembereket. Az egyik elhíresült eset a Tisztítótűz becenevet kapta. Ebben többek között Tibor Gašpar korábbi országos rendőrfőkapitányt, Norbert Bödör nyitrai oligarchát, és sok magas rangú bűnmegelőzési vezetőt gyanúsítottak meg a rendőségen belüli bűnszervezet kiépítésével.

Magyar szemmel szinte hihetetlen, hogy valódi nyomozás indulhatott ezekben az esetekben. Ez leginkább ahhoz hasonlítható, mintha a magyar rendőrség rájött volna, hogy ki is Tóni, Barbara és Ádám a Schadl-Völner ügyben, majd felgönygyölített volna további két tucat hasonló bűncselekményt. De lehet, hogy még ez sem lesz elég.

Óriási lecke nekünk, magyaroknak az, hogy annak ellenére, hogy a szlovák büntetőügyek szálai Ficohoz is elérnek, reális esély van az újraválasztására. Ez azt üzeni, hogy azok a társadalmi és kulturális adottságok, amelyek miatt egy maffiaállamot működtető politikust megválaszthattak vezetőnek, nem változnak meg pár év alatt, még egy olyan fordulópont hatására sem, mint a Kuciak-gyilkosság. Zuzana Čaputová elnökké választása azt a reményt keltette, hogy Szlovákia nyugatiasabb, végső soron igazságosabb berendezkedés felé halad. Most úgy tűnik, hogy nem sikerül ilyen nagyot ugrani. Amilyen az ország, olyan a politika.

Nem csak a szavazók, de a Fidesz sem szakított Ficoékkal. Szijjártó Péter külügyminiszter külön sajtótájékoztatót tartott vele decemberben, ahol még az is elhangzott, “Fico kiérdemli a magyar emberek tiszteletét”. Van is miért dicsérni: Ficoval együtt Szlovákia is visszatérhet az orbáni útra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.