Az igazi regionális középhatalom – Lengyelország

külföld
2023 április 27., 04:33


A háború kitörése óta eltelt egy évben Közép-Európa nagy változásokon ment át. Az elmúlt hónapokban jól látható az a trend, hogy a régió kezd önálló politikai, hatalmi térséggé alakulni. Bizonyos esetekben Közép-Európa sikerrel tudja az érdekeit érvényesíteni Nyugat-Európával szemben is. Számos példát látunk a régió önálló szerepvállalására, legyen szó az ukránok katonai támogatásáról, saját haderő fejlesztéséről, Kínával szembeni és Tajvan melletti kiállásról vagy az ukrán gabonaexport korlátozásáról. Nyugat-Európa pedig kénytelen tudomásul venni a régió megerősödött szerepét. A gabonaexport korlátozásával kapcsolatban például nagyon rövid idő alatt mutatott nagy engedékenységet az EU a keleti tagállamok felé,amire más ügyekben korábban nemigen volt példa.

Közép-Európa szerepének megerősödése részben magától értetődő jelenség, hiszen a kontinens nagy stratégiai kérdései most Keleten merülnek fel, ez pedig természetes módon erősíti fel a régió szerepét. Ugyanakkor számos arra utaló jelet is látunk, hogy a térség felemelkedéséhez nagyban hozzájárul Lengyelország pozíciójának megerősödése. Lengyelország jó úton halad afelé, hogy valódi középhatalommá váljon, gazdasági, katonai és politikai értelemben is.

Lengyel cégek a világ élvonalában

Lengyelország az EU hatodik legnagyobb gazdaságaként megkerülhetetlen tényezővé vált. A többi közép-kelet-európai gazdaságtól eltérően jelentős belső piaccal rendelkező ország lényegesen kevésbé függ a külkereskedelemtől és a külső befektetésektől, mint az ezekért ölre menő kisebb régiós versenytársak. Ráadásul a térségben egyedülállóan erős hazai tulajdonú vállalati szektorral rendelkezik. A lengyel vállalatok közül sokan nem csak a közép-európai piacokon állják meg helyüket, hanem saját iparágukban a világ élvonalában vannak.

A katonai hatalommá válás útján

Bár Lengyelország európai összehasonlításban korábban is sokat költött hadászati fejlesztésekre, az elmúlt évtized és különösen az elmúlt egy év óriási változást hozott. Az elmúlt tíz évben közel megduplázódtak, 2022-ben pedig további 11%-kal nőttek a lengyelek katonai kiadásai, ami az egyik legmagasabb növekedési ütem Európán belül. A lengyelek azon kevesek közé tartoznak az unión belül, akik már régóta teljesítik a NATO katonai kiadásokra vonatkozó, a GDP legalább 2%-ában megszabott küszöbértékét. Ráadásul a tavaly elfogadott fejlesztési tervek értelmében a következő években a GDP 4%-át tervezik majd katonai kiadásokra fordítani.

Amerika megbízható szövetségese

Lengyelország régóta Amerika egyik legmegbízhatóbb szövetségese Európában. Az elmúlt egy évben ez a szövetség tovább erősödött és Lengyelország határozott álláspontot tudott felmutatni az EU vezető hatalmaival szemben is. Nemcsak Ukrajna katonai támogatása kapcsán, hanem a kínai-tajvani konfliktusban is sokkal bátrabb megnyilatkozásokat látunk tőlük, mint a nyugatiaktól.

Közép-Európa és azon belül is Lengyelország megerősödött pozíciója nem egy esetben lépéskényszerbe hozza a vezető európai hatalmakat, legyen szó a tankok Ukrajnába küldéséről vagy akár a gabonabehozatal tilalmáról. Amíg Magyarország csak a légvárak és a politikai retorika szintjén, addig Lengyelország a valóságban is középhatalami pozícióba került.Hasonló tartalmakért kövesd Facebook oldalunkat!


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.