Újabb pofon az európai populista álomnak

külföld
2023 július 25., 11:40

A spanyol választás nem hozta a papírformát. A nagy jobboldali fordulat elmaradt, helyette hónapokig tartó koalíciós tárgyalásokra számíthatunk. Könnyen elképzelhető az is, amire korábban nem sokan fogadtak volna: a jelenlegi kormányfő, a balközép pártot vezető Pedro Sánchez akár továbbra is kormányon maradhat. Bár a hétvégi eredményeket sokféleképpen lehet értelmezni, egy dolog biztosnak látszik: a spanyolok nemet mondtak a szélsőjobbra.

Gazdasági válság, gyors társadalmi változások

Az elmúlt hónapokban a szélsőjobb látványosan erőre kapott több európai országban is. A populizmus újbóli erősödése nem véletlen, hiszen Európa számos korszakos kihívással néz szembe: évtizedek óta nem látott méretű infláció, csökkenő reálbérek, háború okozta bizonytalanságérzet. Ráadásul a spanyol választópolgárok nap mint nap közvetlenül szembesülnek a migrációs válság és a klímaváltozás okozta nehézségekkel is. Nem szabad elfelejteni az óriási léptékű társadalmi változásokat sem, amik az utóbbi években végbementek az országban. Spanyolország mélyen konzervatív, katolikus többségű országból rövid idő alatt az egyik legliberálisabbá vált. Az azonos neműek közötti házasságot és örökbefogadást Spanyolország az elsők között engedélyezte még 2005-ben, idén pedig Európa egyik legmegengedőbb szabályozását hozták nemváltás kérdésében. Az lenne a meglepő, ha nem éreznék sokan azt, hogy túl gyors az átalakulás. Mégis, a spanyol választók a hétvégén egyértelművé tették: a gazdasági és társadalmi problémákra nem a szélsőjobbnál keresik a megoldást.

A választás vesztese: a szélsőjobb

A választásnak egyetlen nyilvánvaló vesztese van, a szélsőjobboldali Vox. A párt eredménye mélyen elmarad a négy évvel ezelőtti választáson szerzett szinttől, a korábbi 52 helyett csak 33 parlamenti hellyel rendelkeznek majd az új törvényhozásban. A Vox vereségében minden bizonnyal közrejátszott az is, hogy az elmúlt hónapokban a választók ízelítőt kaphattak abból, hogy mit jelent, amikor a konzervatív párt kénytelen együtt kormányozni a szélsőjobbal. A májusi helyhatósági választások után ugyanis a konzervatív PP jó eredményei ellenére is sok helyen koalícióra kényszerült a Vox-szal. A Vox a spanyol többség számára elfogadhatatlan intézkedésekkel borzolta a kedélyeket, így például a szivárványos zászlók betiltása vagy a bicikliutak lezárása valószínűleg több szavazatot vitt el, mint hozott. Nem segített a klímaváltozás tagadása sem, miközben Spanyolország közel 50 fokos hőséggel küzdött az elmúlt időszakban. Nagyon úgy fest, hogy a Vox-nak valóban döntő szerepe volt a választás kimenetelében, csak éppen teljesen más módon, mint ahogy arra mindenki számított: a biztos jobboldali királycsináló szerep helyett inkább a baloldali szavazatokat mozgósította a szélsőjobb előretörésétől való félelem. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy ki tudnának mozdulni a kispárti szerepből.

Nem látszik az Orbán által vizionált jobboldali fordulat

Orbán Viktor pár hete teljes mellszélességgel állt ki a Vox mellett, amikor a párt vezetőjét fogadta Budapesten. Nemcsak a párt biztos kormányra jutásában, de még abban is reménykedett, hogy a Vox abszolút többséget szerez majd a júliusi választásokon. A hétvégi tusványosi beszédében is kifejezte azt a reményét, hogy a spanyol választás fordulatot hoz majd az európai politikában. A miniszterelnök legalább 2018 óta azt vizionálja, hogy az európai szélsőjobb válik az új fősodorrá. Ez azonban csak nem akar bekövetkezni. Ahogy Le Pen nem lett francia elnök és Salvini sem lett olasz miniszterelnök, úgy a Vox is csak egy kisebbség hangja marad. Orbán Viktor Tusnádfürdőn arról elégizált, hogy az ő sorsa a hatalom. Nagyon úgy tűnik, hogy inkább a magány lesz az a dolog.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.