Populizmus újratöltve?

külföld
2023 június 07., 10:08


Felszállóágban van az európai szélsőjobb. Ausztriában a közvéleménykutatások szerint hónapok óta a Szabadságpárt vezet. Ha így folytatják, akkor jövőre nemcsak kormányt tudnak alakítani majd a konzervatív néppárttal, de még a kancellárt is ők adják majd. A németországi AfD töretlenül szárnyal és már utolérte Olaf Scholz pártját, az SPD-t is. A szélsőjobboldali spanyol Vox és a lengyel Konföderáció is egyre erősödik és mindkét pártnak komoly esélye van arra, hogy a közelgő választásokon a mérleg nyelve szerepét töltsék be.

Mi történik Európában?

Európát számos korszakos kihívás érte az elmúlt években. A tömeges bevándorlás 2015 óta a politika homlokterében van. A klímaváltozás okozta nehézségek mára gyakorlatilag minden választópolgár számára kézzelfoghatóvá váltak. Ezeket a sokrétű kihívásokat tetőzte be a 40 éve nem látott mértékű infláció és az ukrán háború. Az infláció érzékelhető jóléti veszteségekhez vezetett, a reálbérek és a fogyasztás számottevő csökkenésével járt. Az Európa területén zajló háború érthető módon erősítette fel az emberek szorongását, biztonság iránti vágyát. Ráadásul napjainkra csúcsosodott ki az elit hitelvesztése is – elég, ha a neoliberális arroganciára vagy az EU-t sem kímélő korrupciós esetekre gondolunk.

Egy ilyen környezetben könnyebben érthető, hogy az anti-establishment hangok sokkal hitelesebbnek hatnak és a szélsőjobboldali pártok támogatottsága növekszik. A fontosabb kérdés azonban az, hogy vajon a szélsőségesek most látott erősödése csak átmeneti jelenség vagy hosszabban is együtt kell élnünk vele.

A szélsőjobb előző fellángolása – a migrációs válság

A szélsőjobboldal 2016 körül indult legutóbbi erősödési hulláma egyértelműen a bevándorlás témájához kötődött. A migráció kérdésére populista válaszokat kínáló politikusok rendkívül sikeresek voltak ezekben az években, gondoljunk csak a Brexit sikerére, Salvini népszerűségére vagy Orbán Viktornak európai jobboldali körökben ezekben az években csúcsosodó befolyására. Visszatekintve jól látszik, hogy ezek csak átmeneti jelenségek voltak: a britek ma már a legszívesebben visszacsinálnák a Brexitet, Orbán Viktor pedig egyre jobban elszigetelődik Európában. A háború kitörése tovább gyengítette az oroszok szövetségeseként működő szélsőjobboldali pártok hitelességét – ennek ikonikus pillanata volt, amikor az ukrán menekülteket meglátogató Salvinit putyinos pólójával szembesítették.

A szélsőjobb esélyei 2023-ban

A háború sokkja azonban elmúlt, az infláció okozta életszínvonal-csökkenés pedig egyre többek számára érzékelhető. Ráadásul a rendkívül komplex válságkörnyezetre adott kormányzati válaszok egy része ballépésnek bizonyult, mint például a németek sokat vitatott fűtéskorszerűsítési törvényjavaslata. Ilyen környezetben elkerülhetetlen az anti-establishment politikai erők népszerűségének növekedése, ahogy azt látjuk is az osztrák, német, spanyol vagy lengyel példákon. A német eset kivételével még akár az is elképzelhető, hogy valamelyik szélsőjobboldali párt kormányra kerüljön a következő években, de a hatalom teljes, magyarországihoz hasonló megragadása nem látszik reális lehetőségnek. Így a koalíciós kormányzásra kényszerített szélsőjobboldali erők az establishment részévé válva valószínűleg ledarálódnak majd.

Komoly esély van rá, hogy most is csak egy, a 2016-os időszakhoz hasonló fellángolást látunk a szélsőjobb részéről, ami kétségtelenül sok kárt tud ugyan okozni, de katasztrófát nem.

Hasonló tartalmakért kövess minket Facebookon!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.