Határozott nem az orbáni útra

Csehország
2023 február 03., 07:45

A cseheknek megint sikerült. Az elnökválasztást a nyugati értékek és a demokrácia mellett elkötelezett Petr Pavel nyerte meg. Andrej Babišnak, az orbánizmussal kacérkodó ex-miniszterelnöknek nem jött össze a nagy visszatérés. Csehországot így egy jó ideig biztosan nem fenyegeti a nyugattól való eltávolodás veszélye és a szlovák csapdát is sikerül elkerülni.

Győzelem nehezített pályán

Pedig egyáltalán nem volt minden adott Pavel győzelméhez. Csehországot komoly megélhetési válság sújtja: a reálbérek majdnem 10%-os zuhanásával várhatóan rekorderek lesznek az EU-ban. A fogyasztói bizalom soha nem látott mélyponton volt az elmúlt hónapokban. Tudjuk, hogy a gazdasági válsághelyzetek rendszerint nem a fennálló rendszer támogatottságát szokták növelni. Nem segített a kampánynak az sem, hogy Pavel magyarázkodni kényszerült kommunista múltja miatt. Mindeközben ellenfelét, Babišt saját médiabirodalma segítette és maga mögött tudhatta a legnagyobb parlamenti párt szervezeti támogatását is.

Nekünk ebből a háborúból ki kell maradnunk!

Babiš kampánya hemzsegett az orbáni elemektől. Az ex-miniszterelnök régóta rájátszik a „nép egyszerű gyermeke” imidzsre, de még a kelet-közép-európai közéleten edződött olvasót is megdöbbenthette a politikus tavaly decemberi szereplése. Iskolás diákok tesztelték Babiš alapvető műveltségét, akinek meggyűlt a baja a cseh irodalom leghíresebb alkotásaival, de a Naprendszer bolygói közül sem sokat tudott megnevezni. Nehéz volt nem észrevenni az orbáni párhuzamot, amikor Babiš arra húzta fel a kampányát, hogy Csehországnak ki kell maradnia a háborúból. Nemzetközi felhördülést okozott, amikor egy televíziós vitában felmerült, hogy nem küldene katonákat a balti országok vagy Lengyelország megsegítésére, ha azokat külső ellenség támadná meg. Vagyis nem érzi kötelezőnek Csehországra nézve a NATO 5-ös cikkelyének alkalmazását.

Trollkodás otthon és a nagyvilágban

Bár a cseh köztársasági elnöki pozíció gyengébb, mint a kormányfői, de lényegesen erősebb, mint a magyar elnöki. Különösen külpolitikai kérdésekben nagy a cseh elnök hatalma. Ha mégis Babiš nyerte volna a választást, súlyos károkat tudott volna okozni Csehország és Európa számára is.

Babiš győzelmével az a bukott miniszterelnök tért volna vissza a hatalomba, aki korábban az orbáni úton indította el az országát és politikai pályafutásával saját további meggazdagodásán dolgozott. Babiš láthatóan arra készült, hogy új pozícióját kihasználva egyfajta ellenkormányt vigyen, amivel folyamatosan revolverezte volna az igazit.

A nyugati világ számára sem lett volna jelentéktelen a visszatérése. Így az EU-n és a NATO-n belül Magyarországon kívül még egy olyan ország lett volna, amelyik időről időre a nyugati szövetségi rendszer alapvető érdekeivel és értékeivel is szembemegy, ha az adott döntéshozó személyes érdekei úgy kívánják.

Mi a csehek titka?

A cseh társadalom újra bizonyította, hogy sokkal jobban képes megvédeni politikai berendezkedését az autokratikus fenyegetésektől, mint Magyarország. Csehországban senkinek sincs média monopóliuma és számos olyan vagyonos ember van, akik a hatalomtól függetlenül képesek működni. Az igazságszolgáltatás függetlensége pedig össze sem hasonlítható a magyaréval.A veszély persze nem hárult el teljesen: Szlovákia példája mutatja, hogy nagyon is szívósak azok az erők, amelyek az államhatalom monopolizálásában látják saját előrejutásukat. Ausztria esete pedig azt sugallja, hogy egy hosszabb demokratikus hagyományokkal rendelkező társadalom is képes meginogni, ha gazdasági válság sújtja az országot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.