Már az ügyeskedő osztrákoknak is oldalt kell választani

külföld
április 25., 13:32

A Raiffeisen Banknak amerikai és európai nyomásra valószínűleg el kell hagynia a cég számára fontos orosz piacot. Ellentétben a legtöbb nyugati céggel, Ausztria második legnagyobb bankja eddig elkerülte, hogy tetemes orosz érdekeltségei kapcsán számon kérjék, ez azonban most változni látszik. Úgy tűnik, mára a hagyományosan ügyesen navigáló osztrákok is rákényszerülnek, hogy oldalt válasszanak a kétpólusúvá váló világban. Ezek a fejlemények nem sok jóval kecsegtetnek a magyar külpolitika vagy épp a hasonló kitettségekkel rendelkező OTP számára.

A Raiffeisen azon nyugati cégek körébe tartozik, amelyek Ukrajna orosz megszállása után nemhogy nem hagyták el az orosz piacot, de továbbra is masszívan profitálnak abból (a cég még néhány hete is ambíciózus növekedési terveivel dicsekedett orosz honlapján).

A bank számára két okból sem volt sietős a távozás: egyrészt 2023-as nyereségének közel felét az orosz leányvállalat termelte, másrészt egyértelmű, hogy az orosz érdekeltség üzleti alapon jelenleg eladhatatlan: 2022 óta az egyedüli vevő az orosz állam vagy valamelyik pribékje lehetne, aki valószínűleg fillérekért venné csak meg azt - már ha egyáltalán lenne erős eladási szándék.

Orosz-osztrák összefonódások

Ráadásul egy régóta gyümölcsöző kapcsolatot kellene most megszakítani: a Raiffeisen erős oroszországi pozícióit az évtizedes múltra visszatekintő szívélyes orosz-osztrák viszony is egyengette. Ahogy a hivatalosan semleges Ausztria örömmel biztosított terepet a Nyugat és a Szovjetunió hidegháborús kémjátszmáinak, úgy később a kétfelé üzletelés sem okozott gondot az osztrák cégeknek. 2022 előtt ehhez tökéletes ideológiai partner volt Európa nagy része, különösen a merkeli Németország.

A mélyebb orosz-osztrák összefonódások jele az is, hogy Vlagyimir Putyin tudta és jóváhagyása nélkül elképzelhetetlen lenne a Raiffeisen oroszországi sikere. Így felmerül a gyanú, hogy a bank csak az osztrákok valamilyen ellenszolgáltatása fejében lehetett máig is ilyen nagy Oroszországban.

Vége az ügyeskedésnek

Most azonban úgy tűnik, amerikai és európai nyomásra a Raiffeisennek le kell építenie orosz üzletágát: az Európai Központi Bank hamarosan megjelenő riportjában várhatóan az osztrák cég oroszországi érdekeltségeinek leépítését fogja előírni.

Mindez arra utal, hogy nem jönnek be azok a számítások, amelyek a kezdeti sokk után Európa és Oroszország közti konszolidációban bíztak. Helyette, ha fokozatosan is, de tovább távolodik a két blokk.

Van még egy további tanulsága a történetnek: ugyan a Raiffeisent mérete sebezhetővé tette, de a ráhelyezett nemzetközi nyomás így is figyelemre méltó, mert Ausztria sem Európán belül, sem a nyugati politikában nem számított renitens országnak. Sőt, inkább az ügyes manőverezés volt rá jellemző.

Ez pedig aggasztó jel mind Orbán Viktor egyensúlyozási törekvéseire, mind a szintén nagy orosz kitettséggel rendelkező OTP-re nézve. Ha a mindenfelé dörgölőzést évtizedek alatt tökéletes üzletté csiszoló Ausztria top cégeit ilyen drasztikus lépésekre kényszerítik, akkor mire számíthat majd egy látványosan oroszbarát kormányzat és az Oroszországból jelentősen profitáló néhány magyar cég?

Hasonló tartalmakért kövesd a Mehr Licht Facebook oldalát!

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.