Perel az Európai Parlament – mit jelenthet ez nekünk?

Gazdaság
március 25., 14:25

Azt követően, hogy Orbán Viktor épp kávészünetre ment, amikor az Európai Bizottság megszavazta az Ukrajnát támogató pénzügyi csomagot, a Bizottság varázslatos módon úgy döntött, hogy Magyarország megkaphat 10 milliárd eurót a befagyasztott EU-s pénzekből, mert az ország teljesítette a folyósítási követelményeket. Az Európai Parlament ezt nem így látja, és beperli a Bizottságot emiatt.

Fontos leszögezni, hogy egyelőre nem tudni még, hogy pontosan hogyan zajlik le majd az eljárás, rengeteg a megválaszolatlan kérdés. Ugyanakkor pusztán az elhúzódó konfliktusnak is van néhány nyilvánvaló következménye.

A magyar gazdaságnak tuti nem használ

Egy EP képviselő szerint leghamarabb decemberben dönthet a bíróság a kérdésben, egyelőre úgy néz ki, hogy addig lehívhatja a pénzt Magyarország. Ha a bíróság a Parlamentnek ad igazat, Magyarországnak vagy vissza kell fizetnie az addig lehívott pénzt, vagy jövőbeli EU-s pénzekből vonják le azt.

Egy kedvezőtlen döntés több fronton is nehézséget okozhat Magyarországnak. Ez a pénz biztosan hiányozna a magyar gazdaság egyébként is köhögő motorjából. Varga Mihály nyilatkozatából úgy tűnik, a kormány is kezdi lecsavarni a növekedési várakozásokat, a korábbi 3%-os GDP-emelkedés helyett már csak 2-3%-ról beszélnek. A forint-árfolyam pedig a perről szóló hírre azonnal gyengüléssel reagált. Ha kiderülne, hogy még ezt a 10 milliárdot sem kaphatja meg Magyarország, az nagyon rosszat tenne a forint árfolyamának.

Politikai zsákutca

Legalább ilyen fontos azonban az ügy politikai aspektusa, amely számos hosszabb távú következménnyel járhat Orbán Viktor számára. Mióta a Fidesz kikerült a legnagyobb EU parlamenti pártcsaládból, az EPP-ből, Orbán Viktor mozgástere beszűkült. Parlamenti súly nélkül mindent az Európai Tanácsban kellett megpróbálnia elérni. Ez pedig nyilvánvaló módon csökkentette a sikeresen képviselt ügyek számát. Pártcsalád nélkül a Fidesz teljesen kiesett az európai fősodorból és nem számíthat egyetlen hagyományos bal- vagy jobboldali erő jóindulatára sem. Az elszigeteltségüket jól mutatja, hogy a két szélsőjobbos párton, az ECR-en és az ID-n kívül minden európai frakció megszavazta, hogy az Európai Parlament pert indítson a Bizottság ellen a magyar pénzek kiengedése kapcsán.

A Fidesznek nagy szüksége lenne arra, hogy bekerüljön valamilyen nagyobb frakcióba. Úgy tűnik, hogy Orbán Viktor az ECR-re tesz. Azonban az itt lévő pártok a háborúban elkötelezetten Ukrajna mellett állnak, így a Fidesznek hirtelen fejfájássá válhat a békepártiság. Ha a Fideszt nem vennék fel az ECR-be, és továbbra is pártcsalád nélkül maradna, akkor továbbra is teljesen egyedül kellene lobbiznia a befagyasztott összegek kiengedéséért. Ez nyilván sokkal kisebb eséllyel lesz sikeres, mintha számottevő támogatókat, szövetségeseket tudhatna maga mögött. Különösen úgy, hogy közben látványosan fogy a türelem Orbán Viktor politikájával szemben az Európai Tanácsban is. Legutóbb a V4-találkozón kiabált a cseh és a lengyel kormányfő Orbán Viktorral az EU érdekeit nyíltan semmibe vevő oroszbarátsága miatt.

Életbevágó tehát a Fidesz számára a közelgő EU parlamenti választás. Óriási szükségük lenne az EU pénzekre, amihez európai szövetségesek kellenének. De még az ECR sem túl lelkes Orbán Viktortól, ezért a Fidesznek kifejezetten sok mandátumot kell tudnia az asztalra tenni ahhoz, hogy befogadják őket.

Hasonló tartalmakért kövesd a Mehr Licht blogot Facebookon!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.