Mindent egy lapra tenni

külföld
március 12., 14:02


A magyar szuverenitásért sokat aggódó miniszterelnök magabiztosan és rendszeresen avatkozik be más országok belpolitikájába. A szerbiai, szlovákiai vagy szlovén választásokon történő kavarásokhoz képest azonban szintlépésnek tűnik Orbán múlt heti Trumpnál tett látogatása és az ex-elnök melletti korteskedés.

Már a választásokat elbukó egykori lengyel kormánypártnak nyújtott aktív támogatás is figyelmeztető jel lehetett volna, hogy nem okos dolog más országokban belpolitikai szereplővé válni. A múlt heti állítólagos kiabálással végződő visegrádi találkozó után Donald Tusk és Orbán Viktor között már nem is lehetne feszültebb a viszony. Nyilván nem szolgálja Magyarország érdekét a régió legerősebb országával való összeakaszkodás, de még ennél is rosszabb ötletnek tűnik, hogy egy kis ország a világ vezető hatalmának politikai viszonyaiba próbáljon beavatkozni. Orbán Viktornak természetesen igaza van abban, hogy a NER-nek jól jönne, ha Donald Trumpot ismét elnökké választanák. Az pedig különösen jól, ha még azelőtt sikerülne közel kerülni hozzá, hogy megválasztották volna. Van azonban egy másik oldala is ennek a stratégiának. Érdemes végiggondolni, milyen következményekkel járhat Magyarországra nézve, ha Trump mégis veszítene az idei elnökválasztáson.

Mindig van lejjebb

A Trump melletti nyílt kiállásból és Biden folyamatos ekézéséből úgy tűnik, hogy Orbán Viktor azzal számol, valójában nincs mit veszítenie, hiszen a mostaninál sokkal rosszabb már nem lehet az USA-val való viszony. Könnyen lehet azonban, hogy ebben téved a miniszterelnök. Az ukrajnai és a gázai háborúk kellős közepén persze Magyarország nem tűnik igazán fontosnak Amerika számára. De sajnos könnyen lavírozhatjuk magunkat olyan helyzetbe, hogy mi legyünk az az ország, akinek a példáján kell bemutatni azt, hogy milyen következményekkel járhat a nyugati szövetségi rendszerből való folytonos kikacsintás. A kétpólusú világrend megszilárdulásával pedig egyre fontosabb kérdéssé válik, hogy mennyire bünteti meg a Nyugat a saját rendszerén belüli szabályszegőket vagy az esetleges árulókat. Egyértelműen ilyen, a világnak szánt üzenet volt például már az is, amikor Biden nem hívta meg a tavalyi demokráciacsúcsra Magyarországot és ezzel a legvállalhatatlanabb diktatúrákkal sorolt minket egy kategóriába. Természetesen szó sincs arról, hogy Magyarországon rosszabb lenne a demokrácia helyzete, mint a meghívót kapott Pakisztánban. Pusztán arról, hogy Budapest kihagyása egy üzenet volt mindenkinek, aki eljátszik a gondolattal, hogy hátat fordítson a Nyugatnak.

Nem kell túl élénk fantázia ahhoz, hogy lássuk, mennyi eszköze lehet Amerikának arra, hogy kellemetlen helyzetbe hozza Magyarországot és annak vezetését. Ilyen eszköz lehet a beutazási korlátozások szigorítása, szankciók bevezetése magyar politikusokkal szemben, a külső finanszírozás nehezítése vagy a katonai kooperációból való fokozatos kiszorítás is.

Beutazási korlátozások, szankciók

Időről-időre felröppennek hírek, hogy Amerika teljesen eltörli Magyarország vízummentességét. A tavaly már bevezetett részleges korlátozás után a vízumkötelezettség bevezetése teljesen más ligába helyezné Magyarországot.

Állítólag terítéken van a Magnyickij-törvény magyar politikusokkal, üzletemberekkel szembeni alkalmazása is. Könnyű elképzelni ki mindenki esetében állna meg a különösen nagy értékű korrupció megalapozott gyanúja – ők elméletileg valamennyien célpontok lehetnek. Ez azon kevés eszközök egyike, ahol az ország nem látja kárát a magyar-amerikai viszony romlásának, miközben a NER tagjai sokkal rosszabb helyzetbe kerülnek. Minden orosz- és Kína-barát nyilatkozatuk ellenére valószínűleg fájdalmasan élnék meg, ha az utazási és pénzköltési lehetőségeik hirtelen a Kína-központú tömbre korlátozódnának.

Pénzügyi korlátozások

A magas költségvetési hiánnyal és egyre növekvő kamatteherrel küzdő magyar gazdaság folyamatosan külső finanszírozásra szorul. Mivel a világ bankrendszere a dollárra épül, Amerikának számos olyan technikai eszköze van, amellyel nagyon megnehezítheti Magyarország külső finanszírozását.

Kiszorulás a katonai kooperációból

A kétpólusúvá váló világrendben hátrányosan érintheti a magyar gazdaságot, ha Amerika úgy dönt, hogy a nálunk készült fegyverek vagy egyéb érzékeny termékek nem számítanak automatikusan baráti területről érkezőnek. Magyarország lényegesen kevésbé vonzó célponttá válhat azoknak a nyugati tömbön kívülről érkező befektetéseknek is, amelyek folyamatos érkezését olyan fontosnak tartja az orbáni gazdaságpolitika.

Óriási ütést jelentene Magyarországnak, ha NATO-tagságunk elveszítené hitelességét. Nem kell, hogy formálisan kizárjanak minket ahhoz, hogy a velünk ellenséges hatalmak úgy érezzék, nálunk mindent büntetlenül meg lehet tenni. Megfigyelés, lopás, szabotázs – ezek mind terítéken lehetnek, ha Magyarországgal ellenséges állami- vagy nem-állami aktorok úgy érzik, hogy az amerikaiak nem segítenék Magyarországot az ezeket feltáró nyomozásokban.

Orbán Viktor már megint hazárdírozik. Jól látja, hogy a nyugati szövetségi rendszer kohéziójának erősödése a NER fennmaradását veszélyezteti. Ezért aztán mindent megtesz, hogy ezt a folyamatot lassítsa, esetleg megállítsa. Donald Trump támogatása ezen stratégia lehető legjobb megvalósítási eszköze, hisz úgy tesz a nyugati kohézió ellen, hogy közben egy amerikai elnökjelölt mögé sorakozik fel. Úgy, hogy közben a saját globális jelentőségét is emeli. Ahogy azonban nagyot nyerhet, úgy nagyot is bukhat ezzel a stratégiával. Nem mi, magyarok vagyunk az egyetlenek ugyanis, akik mostanra pontosan látjuk, mire és kiknek is játszik. Ha pedig a Trump-stratégia nem jönne össze, azt nemcsak Orbán Viktoron, hanem sajnos az egész országon el fogják verni.

Hasonló tartalmakért kövess minket Facebookon is!


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.