Orbán nagyot kockáztat Trumppal

USA
2023 november 21., 09:38

Egy év múlva lesz a következő amerikai elnökválasztás. Ahogy közeledik a dátum, úgy nő a Donald Trump körüli jogi zűrzavar.

Trump ellen egyszerre négy büntetőeljárás és egy polgári per is zajlik. A polgári ügyben a bíróság már kimondta, hogy Trump és családja csalást követett el azzal, hogy a valósnál nagyobbnak állították be a család vagyonát, ezzel megtévesztve bankokat és biztosítókat. Ha Trumpék fellebezése sikertelen, akkor elveszíthetik az irányítást a New York állambeli ingatlanbefektetéseik felett, és nem végezhetnek üzleti tevékenységet sem az államban.

Az ellene folyó négy büntetőpernek azonban sokkal súlyosabb következményei lehetnek: akár évekre rács mögé kerülhet az amerikai ex-elnök. A vádemelések sora márciusban kezdődött, amikor azzal vádolta meg a manhattani ügyészség Trumpot, hogy állami pénzből hallgattatta el Stormy Daniels pornószínészt, aki a Trumppal való viszonyáról akart nyilvánosan beszélni. Majd folytatódott a sor azzal, hogy Trumpot a szövetségi ügyészség titkosított dokumentumok jogosulatlan használatával gyanúsította meg. Augusztusban újabb vádemelés következett, ezúttal a 2020. január 6-ai események kapcsán, amikor Trump támogatói megrohamozták a Kapitóliumot. Trumpot azzal vádolják, hogy akadályozta a hatalom átadását.

A legsúlyosabb esetben választási csalásra való buzdítás miatt emeltek vádat Trump ellen Georgia államban. A vád szerint Trump és 18 ügyvédje kísérletet tettek a hajszállal elveszített georgiai választás eredményének utólagos megfordítására.

Trump körül szorul a jogi hurok

A georgiai perben Trump helyzetét súlyosbítja, hogy a vádlott ügyvédek közül már hárman is vádalkut kötöttek az ügyészséggel az ítéletük enyhítése érdekében. Ők mind Trump és a többi vádlott ellen fognak vallani. A büntetőjogi perek első tárgyalásait 2024 tavaszára tűzték ki. Ez azt jelenti, hogy a választásokig tartó időszakban Trump bíróságról bíróságra fog járkálni, és a kampánybüdzséjének egyre nagyobb részét ügyvédekre fordíthatja.

Ennek ellenére Trump népszerűsége nem csökken. Minden rossz hír ellenére továbbra is ő vezeti a republikánus előválasztási közvéleménykutatásokat. És nem is tűnik úgy, mintha bármelyik republikánus kihívója meg tudná őt szorítani. Sőt, a jelenlegi felmérések szerint több kritikus fontosságú államban is megelőzné Joe Bident. Így most mindenki, aki Donald Trump visszatérésétől tart, az az ellene zajló jogi eljárások sikerében reménykedik. És egyelőre úgy tűnik, hogy nem hiába, mert ezek az ügyek gyors tempóban haladnak előre.

Amikor Orbán Viktor és Szijjártó Péter Trumphoz dörgölőznek, akkor 19-re húznak lapot. Ha Trumpot mindegyik per mindegyik vádpontja alapján felmentik, és még meg is nyeri a választásokat, akkor Orbán Viktor valóban fellélegezhet egy kicsit. Azonban egyre kevesebb esély van arra, hogy Donald Trump valóban megúszhatja a jogi felelősségre vonást. Ha pedig tényleg börtönbe megy, akkor Orbán Viktor nemcsak egy szövetségest veszít, hanem az utolsó reményét is arra, hogy a nyugati világban ne páriaként kezeljék.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.