Egy ukrán katonai siker hozhatja közelebb az EU-t és Kínát

külföld
2023 május 04., 17:28

Furcsa módon az Európai Unió és Kína érdekei nagyon hasonlóak az orosz-ukrán háborúban: mindkét fél azt szeretné, ha a konfliktus nem gyorsítaná a nyugati országok és a kínai-orosz tengely távolodását, így Európa és Kína folytathatná gazdasági kooperációját. Sikeres ukrán ellentámadás és teljes orosz kivonulás nélkül azonban nem lesz béke, anélkül pedig elkerülhetetlennek tűnik a további távolodás.

Régi szép idők

Mindkét fél visszavágyik a háború előtti egyszerűbb világba, amikor jelentősebb megszorítások nélkül lehetett kereskedni a másikkal. Ebben a világban a Huawei dolgozott az EU 5G-hálózatán, az európai ipar pedig a kínai keresletre alapozva nőhetett, élén az Angela Merkel vezette Németországgal. Ekkor valószínűleg az sem vetett volna fel kérdéseket, hogy ha Franciaország katonai célokra is felhasználható helikoptereket ad el Kínának.

Az orosz-ukrán háború egy csapásra lerombolta mindezt. Egy gyors orosz siker még Kínának kedvezhetett volna, megerősítve a nézetet, hogy a Nyugat megállíthatatlan lejtőn van és a jövő a Kína-vezette világé. Ehelyett a harctéri fejlemények a nyugati szövetség megerősödését és Oroszország látványos leszereplését hozta: Európa az Egyesült Államokhoz, Kína pedig az Európa számára vállalhatatlan Oroszországhoz kényszerült közelebb.

Kölcsönös elégedetlenség

Az így kialakult helyzet azonban sem az Európai Unió, sem Kína számára nem ideális, és mindkét fél mozgásterét csökkenti.

Az EU-nak mint kereskedelmi hatalomnak alapvető fontosságú, hogy Oroszország ne nyerhessen a szabályok felrúgásából, ezért az Egyesült Államokkal együtt támogatja Ukrajnát. Ez azonban azt is jelenti, hogy a Kínával való gazdasági együttműködését nem tudja a háború előtti szinten tartani, és ellenpólus hiányában kénytelen elviselni az Egyesült Államok Európát hátrányosan érintő iparpolitikai döntéseit (az EU iparpolitikai problémáiról korábban itt és itt írtunk).

Kína sem lehet elégedett a kialakult helyzettel: egyrészt a természetes szövetségesnek számító Oroszország rendkívül gyengén szerepelt a háborúban, jelentősen csorbítva mindkettejük katonai elrettentő erejét (Kína azt persze nem bánja, hogy a nemzetközi elszigetelődése miatt Moszkva teljesen Pekingnek lett kiszolgáltatva). Másrészt gazdasági és politikai szempontból is szembemegy Kína érdekeivel, hogy Európa még az ázsiai kérdésekben (mint például Tajvan helyzete) is korlátlanul az amerikai szempontok követője legyen.

Az európai-kínai ellentét enyhüléséhez a közelgő ukrán ellentámadás sikerén és egy Kína által is támogatott békén keresztül vezethet az út: Ukrajna katonai sikere eszközt adhat Hszi Csin-ping kezébe, hogy Putyint mint szövetségesét, de egyre inkább vazallusát, az Ukrajnából való kivonulásra kényszerítse. Akkor megnyílna a lehetőség arra, hogy Európa ne csak a biztonságpolitikai kényszereire fókuszáljon.

A háború előtti helyzet persze nem állna vissza, de legalább megteremtődne az esély arra, hogy folytatódjon Kína és Európa kooperációja néhány olyan, Európa számára fontos, ám az Egyesült Államok számára közömbös területen, mint az autóipar vagy a vegyipar, és Európa plusz játékteret nyerne az Egyesült Államok ipartámogatási programjaival szembeni egyensúlyozásra.

Hasonló tartalmakért kövess minket Facebookon is!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.