EP-választás: rosszkor jönnek a botrányok a Fidesznek

Belpolitika
április 03., 09:11

A Fidesznek nagyon kellene egy jó európai választási eredmény, a kegyelmi botrány és Magyar Péter feltűnése pedig épp ezt veszélyeztetik. Kevesebb mandátummal Orbán Viktor nem biztos, hogy kritikus tényező lesz az európai parlamenti frakciók versenyében. Így európai politikai tere tovább szűkülhet, és különutasságát is nehezebb lesz úgy eladnia, mintha azzal Magyarország egészét képviselné.

A Néppártból való kizárás óta a Fidesz nehezen talál szövetségeseket, és így kevéssé számíthat arra, hogy más pártok megvédik az olyan fontos ügyekben, mint a 10 milliárd euró visszafizetésével fenyegető Parlament és Bizottság közötti vita.

A nagy frakciócsata

Egy jó eredménnyel elképzelhető lenne, hogy a Fidesz újra tényezővé váljon Európában, szerepet játsszon a frakciók közti versenyben, sőt, újra tagságot szerezzen egy frakcióban.

A jelenlegi közvélemény-kutatások szerint három pártcsalád is pályázik a harmadik legnagyobb európai parlamenti erő helyére: a szélsőjobboldali ID és ECR, valamint a liberális RE. A tét, hogy az európai politikát meghatározó két nagypárt, az Európai Néppárt és a szocialisták melyiket választják maguk mellé harmadik pólusnak. Minél jobban szerepel a Fidesz, annál vonzóbb lehet a Fideszhez közel álló ECR számára Orbán Viktor beemelése, így növelve annak esélyét, hogy a nagypártok választása végül az ECR-re essen.

Ugyanakkor még egy erős szerepléssel sem garantált, hogy Orbán Viktor szempont lesz ebben a versenyben (ilyen eshetőség például, hogy ha jól szerepel az ECR). Az eredmény tehát nem csak a Fideszen múlik majd, de az esélyeit mindenképp javítja, ha minél több mandátummal rendelkezik.

A mandátumszám egy másik, közvetettebb hatása miatt is fontos Orbán számára: minden további képviselővel könnyebb hitelesen állítani, hogy a rendre a fősodor ellen szavazó Fidesz Magyarország egészét képviseli.

Pont a legrosszabbkor

Ezért jön különösen rosszul, hogy a kegyelmi botrányt és Magyar Péter megjelenését nem tudja gyorsan lekeverni a Fidesz. A legfrissebb mérések szerint akár két mandátumba is kerülhet a párt számára az elmúlt két hónap botránysorozata.

A Fidesz számára komoly tétje van az európai választásoknak. Egy kedvező eredmény visszaemelhetné a pártot az európai pártcsaládok egyikébe, ezzel védelmet kapva fontos ügyekben, Orbán Viktor számára pedig megmaradhatna az érv, hogy különutasságával Magyarország egészét képviseli. Az elmúlt hetekben kirobbant botrányok mindezek elvesztésével fenyegetnek.

Hasonló tartalmakért kövesd a Mehr Licht blogot Facebookon!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.