Európa jobban teljesít

külföld
2023 május 26., 14:29

Energiatakarékossági intézkedéseknek köszönhetően 2023-ban az orosz gázimportnál nagyobb mértékben csökkenhet az EU gázfelhasználása, a keresletcsökkenés ráadásul az árakat is letörheti. Jelentős eredmény ez attól az Európától, ami egy éve még gazdasági összeomlástól és fagyoskodó háztartásoktól tartott. Az EU váratlanul hatékony fellépése illeszkedik abba a mintázatba, ami a covid-járvány kitörése óta már többször megfigyelhető volt: Európa politikailag és gazdaságilag is sokkal alkalmazkodóképesebb, mint azt saját polgárai vagy politikai ellenfelei, köztük Orbán Viktor gondolnák.

Nem lett gáz

Egy évvel ezelőtt ádáz vita dúlt arról az EU-ban, hogy az orosz gázimportról való leválás lehetséges-e, és ha igen, milyen ütemben. A többség, beleértve a német vagy osztrák kormányokat úgy látta, hogy az orosz gáz feladása túl nagy áldozattal járna: olcsó energia hiányában az ipar versenyképtelenné válna (Olaf Scholz százezrek utcára kerülésével fenyegetett), a lakosságnak pedig sosem látott spórolásba kellene kezdeni. Az orosz propaganda és a NER-média fagyoskodó németeket vizionált.

Mi történt ehelyett? Vlagyimir Putyin elzárta a gázvezetékeket, Európa pedig különösebb nehézségek nélkül megoldotta a váratlanul kieső orosz gáz pótlását. Sőt, az Európai Bizottság új elemzése szerint a bevezetett takarékossági intézkedésekkel 2023-ban az orosz gázimportnál is nagyobb mértékben csökkenhet a gázfelhasználás, ami jelentős siker. Az átállás persze költségekkel járt, az árak emelkedése különösen rosszul érintette a német energiaintenzív iparágakat. Nem véletlen, hogy ezek megsegítésére most energiatámogatási program indítását fontolgatja a német kormány. Összeomlásról azonban így sincs szó, a Németországba irányuló külföldi befektetések például rekordszinten vannak.

Így működik az EU

Az elmúlt három évben nem először történik meg, hogy külső sokkok hatására Európa politikai intézményrendszere és gazdasága sokkal gyorsabban és kisebb áldozatokkal képes irányt váltani, mint azt saját döntéshozói vagy ellenlábasai gondolnák: a covid-járvány kezdetén néhány hónap alatt fogadott el az EU egy több száz milliárd eurós gazdasági mentőcsomagot, 2022 februárban pedig szinte napokon belül indította el Ukrajna pénzügyi és katonai támogatását.

Az európai politika már csak ilyen: konszenzusos, lehetőleg minél többeket bevonó, amelyik arra fókuszál, hogy minimalizálja az érdeksérelmeket. Ezt a kritikusok szeretik teszetoszaságnak, elpuhulásnak vagy dekandenciának látni és még inkább láttatni, holott csak arról van szó, hogy ezek a rendszerek komolyan veszik demokratikus jellegüket. De amikor valódi probléma van, akkor a német, sőt, még a brüsszeli uniós politika is képes határozottan lépni.

Mindez pedig pozitív előjel arra nézve, hogy az EU meg tud-e birkózni olyan stratégiai kihívásokkal, mint a zöld átállás vagy az iparpolitika fejlesztése, ahol Európa váratlanul lépéshátrányba került még az Egyesült Államokkal szemben is. Az EU ellen fogadóknak valószínűleg tovább kell várniuk Európa összeomlására, mint gondolták.

Hasonló tartalmakért kövess minket Facebookon is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.