Az afrikai káosz Putyin érdekeit szolgálja

külföld
2023 szeptember 11., 06:53

A nyugat-afrikai puccssorozat figyelmeztetés a nyugati országok és különösen az Európai Unió számára: Oroszország kíméletlenül ki fog használni minden olyan lehetőséget, ami Európa gyengüléséhez vezet. Ha az EU biztonsága valóban fontossá vált a tagállamok számára az ukrán háború óta, Oroszország afrikai fenyegetése ellen is tennie kell – legközelebb gyorsabban, mert Európa most lépéshátrányba került.

Putyin menekültkártyája

Franciaországnak és Európának a 2015-ös menekültválság óta nemcsak a gyarmati múlt, Franciaország nagyhatalmi tudata és a régióból származó állampolgáraik kötődése miatt fontos Nyugat-Afrika, hanem az újabb és újabb menekülthullámok miatt is.

Putyin is helyesen érzett rá, hogy Európa sebezhető Afrika irányából: a jövőbeli menekülthullámok egyfelől leköthetik a tagállamok figyelmét, másfelől épp azon szélsőjobboldali pártok megerősödését hozhatják, amelyek jó kapcsolatot ápolnak Oroszországgal,így például az AfD, a francia vagy spanyol szélsőjobb. (A bevándorlás és az európai népességváltozás komplex problémájáról korábbi blogposztban és Facebookon megjelent posztunkban, valamint itt és itt írtunk).

Oroszország nem először játssza ki a menekültkártyát: már a 2015-ös menekülthullám kapcsán is felmerült, hogy Putyin az Asszad-rezsim stabilizálása mellett szándékosan gerjeszti a menekültválságot is, míg az elmúlt években a lengyel-belarusz határhoz szállított menekültekkel próbálkozott.

A stratégia ráadásul relatíve kis költségvetéssel kivitelezhető: Oroszországnak elég csak a Wagneren és hozzá hasonló magánhadseregeken keresztül katonai segítséget nyújtani az ingatag nyugat-afrikai kormányzatok megpuccsolásához – a nigeri és gaboni puccsok esetében is egyre valószínűbb, hogy ez történt. A régió természeti kincseinek elzárása és az innen kiinduló iszlám terrorista szervezetek tevékenykedése már csak bónusz Oroszország számára.

Nyugati gyengeség, orosz opportunizmus

Oroszország afrikai jelenlétének megerősödéséhez azonban a nyugat-afrikai nyugati szerepvállalás gyengülése is kellett. Egyfelől az Egyesült Államok korábban is csak kampányszerűen volt jelen a régióban, és az elmúlt években is inkább a maradék erőik kivonását fontolgatták. Másfelől a régió kulcsszereplőjének számító Franciaország az elmúlt években jelentősen csökkentette katonai szerepvállalását Afrikában. Ezt nem kis részben a francia belpolitika átalakulása okozta: a francia elitek nyugat-afrikai erősemberekkel kötött alkuihoz mindig is sok korrupciós botrány kapcsolódott, és az elitellenes politika erősödése (élén Le Pennel) ezeket egyre tarthatatlanabbá tette. Csak idő kérdése volt, hogy az így keletkező hatalmi vákuumot valaki kihasználja. A nyugati országok a puccsok hatására ráadásul elveszíthetik megmaradt katonai és gazdasági bázisuk egy jelentős részét is, ami még nehezebbé teheti az orosz jelenléttel szembeni fellépést.

Mindezek ellenére, ha Európa el akarja kerülni a 2015-öshöz hasonló vészhelyzetet, kénytelen lesz aktívabban szerepet vállalni Afrikában és fellépni Oroszország afrikai felforgató tevékenysége ellen.

Hasonló tartalmakért kövess minket Facebookon is!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.