Prigozsin Orbánnak is feladta a leckét

külföld
2023 június 27., 10:23

A Wagner-lázadás Orbán Viktor számára is kényelmetlen fejlemény: Putyin gyengesége nemcsak a kormány nemzetközi kommunikációját ássa alá, de egy sor politikai dilemmát is kinyit: Miért kellene egy látványosan gyengélkedő hatalomhoz igazodni? Ha Putyin elvesztené hatalmát, utódja számára is fontos lenne Orbán Viktor? Putyin személyes gyengeségét hogyan lehet eladni a Fidesz szavazóinak? Egyik kérdésre sincs egyszerű válasz, de ha lenne is, az egyre rugalmatlanabb Orbántól akkor is szokatlan lenne az irányváltás.

Orbán elmúlt 13 évi külpolitikájának meghatározó alapszabálya volt, hogy a nagyhatalmak közül egyik felé se szolgáltassa ki magát túlságosan, nehogy elveszítse manőverezési képességét a többivel szemben. Az ukrán háborúval felgyorsult tömbösödés azonban arra kényszerítette, hogy oldalt válasszon. Az orosz hadsereg leszereplése és a Nyugat erős fellépése már mutatták, hogy Orbán elszámította magát, Prigozsin lázadása viszont kikezdi az orbáni oroszpártiság utolsó bástyáját, a Vlagyimir Putyin erejébe vetett hitet is.

Ez a következő dilemmát állítja Orbán elé: a hétvégi események után nemzetközileg végleg nehezen lesz védhető Orbán békepártisága, ami Putyin és Oroszország legyőzhetetlenségére hivatkozik: Orbán eddig azzal érvelt, hogy Oroszország túl nagy és túl eltökélt ahhoz, hogy teljesen le lehessen győzni, ezért minél előbb békét kell kérni. Az eredetileg háromnaposra tervezett Ukrajna elleni „speciális műveletek” azonban szombaton ott tartottak, hogy munkagépek bontották fel a Moszkva-közeli autópályát, nehogy a hadsereg helyett hadseregként működő Wagner-zsoldosok eljussanak a fővárosba. Mindeközben a tévében Putyin árulást emlegetett, és a bűnösök felelősségre vonását ígérte, hogy aztán néhány óra múlva teljes amnesztiát adjon minden résztvevőnek. Mindenki láthatja, hogy Putyin-rezsim elkezdett belerokkanni az ukrán háborúba, és nagyon is lehetséges, hogy teljesen elveszítsék azt.

Orbánnak három belső kérdéssel is szembe kell néznie, amelyek egyikére sincs egyszerű megoldás:

  1. Mi marad a nagy barátságból, ha Putyin elveszti hatalmát? Orbán elsősorban Putyinhoz és köréhez kapcsolódik, minden üzlet, megállapodás, ígéret vele és a tőle függő személyekkel köttetett. Mint minden autokráciában, Oroszországban is fennáll annak veszélye, hogy amennyiben a vezető bukik, a tőle függő emberek is elvesztik hatalmukat. Orbánnak erre érdemes lenne felkészülnie, mégsem fog semmit sem tenni az ügyben, mert az itthon kérdőjelezné meg az eddigi próféciái igazságát.
  2. Hogy mehet így tovább a paksi beruházás vagy bármilyen fontosabb együttműködés Oroszországgal? Putyin olyan, mint egy csőd szélén táncoló cég vezetője: a hétvége után minden épeszű üzleti partner megfontolja, hogy vegyen még bármit is attól, aki egy lépésre van a szakadéktól. Egy ilyen helyzetben lévő partnerrel még rövid távon is csak óvatosan kellene üzletelni, az ország energetikai jövőjét viszont egyenesen életveszélyes rábízni. Erős a gyanú, hogy végül a NER rövidtávú túlélési megfontolásai döntenek majd ebben a kérdésben is.
  3. Hogyan lehet mindezt kommunikálni a magyar választóknak? A történteket valahogy fogyaszthatóvá kell tenni annak a fideszes szavazótábornak is, amelyik hónapok óta csak azt hallhatta, hogy Oroszország nem veszíthet az Ukrajna elleni háborúban. Bár biztos vannak olyanok, akik bármilyen logikai bakugrást elhisznek, még a Fidesz-szavazók többsége sem ilyen. Nekik valahogy összhangba kell hozni az eddigi szövegeket a hétvégi blamázzsal. Sikerült már ennél cifrább feladat is persze, de most zuhan a reáljövedelem, nem nagyon épül az országban semmi és az EU pénz még a láthatáron sincs.

Igazából semmi kétségünk, hogy Orbán Viktor kitart Putyin-pártisága mellett. Ez azonban egyre többe kerül majd neki. Mind nemzetközileg, mind itthon. Megint egy lépéssel, nem is kicsivel, közelebb kerültünk azonban ahhoz, hogy mindez fenntarthatatlanul drága legyen.

Kövess minket Facebookon is!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.