Nagy ütéseket kap Orbán világa

2022 november 17., 11:03
comments 5

Erős hetet zárt az új világrend. Az oroszok herszoni veresége, a félidős választáson rosszul szereplő Trump és az FTX kriptotőzsde összeomlása abba az irányba mutatnak, hogy a globalizáció kora utáni átmeneti időszak a végéhez közeledik. Úgy tűnik, hogy az új kétpólusú világrend nyugati felén az „üzlet” helyett a „biztonság” lesz a szervező fogalom. Ebben a világban sokkal kevesebb hely lesz a szabályokat leépítő vagy azokat folyamatosan felrúgó országoknak vagy cégeknek.

Az elmúlt évek meghatározó eseményei sorra mutattak rá, hogy szemben a neoliberális hittételekkel, a piaci logika önmagában nem képes kezelni a nem gazdasági jellegű válságokat (sőt, gyakran azokat sem): a covid-járvány, Ukrajna megtámadása, az Európát sújtó hőhullám vagy a jelenlegi energiakrízis során is az állam az, ami polgárai biztonságát garantálja. A nyugati fősodor, a klímaváltozás hosszú távú kihívása mellett, jelenleg két nagy biztonsági fenyegetésre koncentrál: a Kína-Oroszország szövetségre és az illiberális eszmék térnyerésére.

A kínai-orosz tengely autoriter világa a Nyugat hatalmának aláásását célozza. Jó partnerre találtak az illiberálisokban, akik a túlfeszített piacpártiságot, az erőből politizálást és az állami bürokráciával szembeni gyanakvást elitellenes lázadásba csomagolták be.

Az elmúlt hét fejleményei azt mutatják azonban, hogy egyre több okunk van az optimizmusra.

Gyengülő Putyin, erősödő kritikusok

Herszoni kudarcával Oroszország az egyetlen február óta elfoglalt ukrán megyeszékhelyet is elvesztette. Ugyan az orosz hadsereg ezúttal rendezettebben vonult vissza, mint a szeptemberi Harkiv környéki futáskor, a vereség mértéke így is súlyos. Az ukrán sikerek nemcsak az erős orosz hadsereg mítoszát rombolják:

minden kilőtt orosz tank Vlagyimir Putyint és szövetségeseit hitelteleníti, és az őt másoló vagy tőle anyagilag függő rezsimeket gyengíti.

Nem véletlen, hogy a közép-ázsiai országok és korábban jó viszonyra törekvő vezetőik sorra olvasnak be neki: Kazahsztán elnöke júliusban egy konferencia közepén mondta Putyin szemébe, hogy országa nem ismeri el donyecki és luhanszki területeket. Októberben a tádzsik elnök lett Youtube-szenzáció, miután több tiszteletet kért Putyintól országának. Putyint aztán Erdogan, majd a kirgiz elnök is látványosan megvárakoztatta.

Bajban Trump és utánzói

Az illiberalizmus képviselői Oroszország (és Brazília) mellett az Egyesült Államokban is rossz hetet zártak: 20 éve nem szerepelt olyan gyengén ellenzéki párt a félidős választásokon, mint most a republikánusok. Miközben Joe Biden alacsony támogatottsága és a magas amerikai infláció is inkább Trumpnak kedvezhetett volna, úgy tűnik, hogy az illiberális üzenetek az ellentábort mozgósították jobban. Trump eredménye rosszul érinti az utánzók hosszú sorát is, köztük Salvinit vagy Orbán Viktort. Az ő gyengülésükkel pedig Putyin is kevesebb partnert találhat a nyugati egység megosztására.

FTX: még egy kriptocég vége

Eközben az FTX kriptotőzsde csődje megmutatta, hogy milyen következményei vannak a szabályok nélküli világnak. A másfél hete még 32 milliárd dollár értékűre becsült cég múlt pénteken már csődvédelmet kért, miután 8 milliárd dollárnyi tartozását nem tudta törleszteni. Lawrence Summers szerint a cég csődjéhez nem balszerencse vezetett, az FTX a kriptovilág Enronja lehet, azaz a bukás valós oka pénzügyi csalás.

A kriptopénzeket a szélsőséges piacpártiság és az állammal szembeni bizalmatlanság hívta életre. Ezek sarokpillére az a gondolat, hogy az államtól független piacot nem kell szabályozni, hiszen a szabályozás csak az állam hazug érve arra, hogy a tisztességes emberek életét uralja.

A kriptopiac azonban jól illusztrálja, hogy hová vezet az államtól függetlenített, „önszabályozó” működés: elsősorban gátlástalan csalókat és gazembereket hoz helyzetbe.

Habár az elmúlt héten minden az új világrend irányába hatott, nagy valószínűséggel lesznek még visszalépések bőven: a napokban például azt a Benjamin Netanjahut választották újra, aki olyan fajsúlyú illiberális szimbólum, mint Trump vagy Orbán. A trend azonban egyre kevésbé az ő irányukba és sokkal inkább a nyugati fősodor felé mutat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.